Laatu ja turvallisuus esimiehen vastuulla

Laatu ja turvallisuus esimiehen vastuulla

lauantai 6. helmikuuta 2016

Alkoholijuomat ja anniskelulainsäädäntö


Alkoholijuoman määritelmä


Alkoholijuoma, jonka anniskelemiseen tarvitaan lupa, sisältää vähintään 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia, mutta enintään 80 tilavuusprosenttia etyylialkoholia. Mieto alkoholijuoma sisältää korkeintaan 22 tilavuusprosenttia etyylialkoholia. Väkevä alkoholijuoma sisältää vähintään 22 tilavuusprosenttia etyylialkoholia.


Anniskelulupa

Alkoholijuomien anniskelua saa harjoittaa ainoastaan lupaviranomaisen myöntämän anniskeluluvan omaava henkilö. Anniskelulupa voidaan myöntää määräajaksi (korkeintaan 1 vuosi), toistaiseksi tai tilapäisesti (korkeintaan 1 kuukausi). Anniskeluluvan voi myöntää täysi-ikäiselle ihmiselle, jolla on anniskeluun vaadittava luotettavuus, sekä ammatilliset että taloudelliset edellytykset. 
Anniskelulupa on elinkeinoharjoittaja- ja anniskelupaikkakohtainen.
Anniskelulupa haetaan aluehallintovirastolta. Anniskelulupia on kolmea erilaista: A-lupa oikeuttaa kaikkien alkoholijuomien tarjoilun, B-lupa mietojen tarjoilun ja C-lupa korkeintaan 4,7 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävien, käymisteitse valmistettujen juomien tarjoilun.


Anniskeluaika

Ravitsemisliikkeen saa avata aikaisintaan kello 05:00. Se saa olla auki korkeintaan kello 02:00 asti. Anniskelun saa aloittaa aikaisintaan kello 09:00. Anniskelu on lopetettava viimeistään 01:30, jos jatkoaikaa ei ole haettu. Jos jatko-aikaa on haettu, anniskelun saa aloittaa jo 05:00 ja lopettaa 02:30 tai 03:30.


Alkoholiannokset

Alkoholijuomia saa anniskella vain yksi perusannos kerrallaan. Aterian yhteydessä useiden eri alkoholijuomien anniskelu on sallittu. Seurueelle on sallittua anniskella pulloittain. Anniskellusta alkoholijuomasta on aina annettava asiakkaalle kuitti, eikä alkoholijuomia saa anniskella velaksi.

Väkevien juomien perusannos on neljä senttilitraa, mietojen perusannos on kahdeksan senttilitraa. Väkeviä tulee kuitenkin myös anniskella 2 senttilitran annoksina ja mietoja neljän senttilitran annoksina.

Juomasekoituksissa alkoholin kokonaismäärä saa vastata 4 cl väkevää alkoholijuomaa, pois lukien juomasekoitukset, joissa siideriä, olutta tai kuohuviiniä. Näissä juomasekoituksissa mietoa alkoholijuomaa saa olla 4 cl ja väkevää 2 cl.





Mainonta


Väkevien eli yli 22 prosenttia etyylialkoholia sisältävien alkoholijuomien suora ja epäsuora mainostaminen ulkopuolelle on kiellettyä. Sisätiloissa saadaan mainostaa myös anniskelualueen ulkopuolella, jos ravintolalla on A-oikeudet ja ravintolassa anniskellaan. Ravintolan ulkopuolinen mainonta ei saa olla liian näkyvää, esimerkiksi ulkokyltit ja lehti-ilmoitukset ovat kielletty. Mainostaminen ammattilehdissä ja esimerkiksi messuilla, ja pienten maistiaisten antaminen on sallittua, kun kohderyhmä on rajattu. 

Mietojen eli alle 22 prosenttia etyylialkoholia sisältävien alkoholijuomien mainonta on sallittua. Mainonta on kiellettyä, jos se kohdistetaan esimerkiksi alaikäisiin, ajoneuvolla ajamiseen, myönteiseen alkoholin käyttöön, suorituskyvyn parantamiseen tai lääkinnälliseen vaikutukseen. TV- ja radiomainonta on kielletty 22:00 – 07:00 välisenä aikana. Elokuvissa, joiden kohderyhmä on alle 18-vuotiaat, on mainonta kielletty. Saatavuuden ja hinnan osalta mainostaminen on sallittu.

Mietojen mainonta yleisellä paikalla, jossa henkilöpiiri on etukäteen rajoittamaton (esimerkiksi bussit, alkoholia kuljettavat kuljetusautot) on kielletty. Alkoholijuoma ei saa olla pelien, kilpailujen tai arvontojen palkintona anniskelupaikassa. Jos tapahtuman nimi on sama kuin miedon alkoholin nimi, tapahtumaa ei saa mainostaa yleisesti.

Neljännesvuosi-ilmoitus


Anniskelutoiminnasta on anniskeluluvanhaltijan raportoitava aluehallintovirastolle neljännesvuosittain. Luvanhaltijan on kirjattava myynti tileittäin, jotta siitä saadaan neljännesvuosi-ilmoituksen tiedot luotettavasti lupaviranomaiselle. Ilmoitukseen merkitään alkoholimyynti, ruoka- sekä olutmyynti sekä tiedot henkilökunnasta.

Omavalvonta


Anniskelun omavalvonnalla tarkoitetaan ravintolan omaa valvonnan ja anniskelun suunnittelua. Omavalvonnassa aluksi selvitetään mahdolliset riskit ja uhkatekijät. Tilojen käyttö ja toiminta tulisi suunnitella niin, että ongelmia pystytään ennaltaehkäisemään. Anniskeluun liittyen tulisi valita riskejä, joihin kiinnitetään erityisesti huomiota: näitä ovat esimerkiksi iän tarkistus alkoholijuomia tilatessa (ei pelkästään ovella), miten toimitaan hankalan asiakkaan kanssa tai järjestyshäiriön sattuessa. Anniskelun omavalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että alkoholilakia sekä siitä annettuja säädöksiä noudatetaan.

Valvonta


Alkoholivalvontaa suorittaa koko maan laajuudelta Valvira ja eri toimialueilla aluehallintovirastot.

Vastaava hoitaja


Anniskelupaikan vastaava hoitaja sekä sijaiset ovat anniskeluluvan haltijan ohella velvollisia huolehtimaan, että alkoholilain säädöksiä noudatetaan. Vastaavalla hoitajalla ja sijaisilla on oltava riittävä ammattitaito, joka on hankittu työkokemuksen tai koulutuksen kautta.

Koulutuksen kautta hankittu ammattitaito vaatii vähintään yhden vuoden päätoimista koulutusta ravitsemusalalta, jos siihen on sisältynyt anniskeluun liittyvää opetusta ja käytännön harjoittelua.
Kokemuksen kautta hankittu ammattitaito edellyttää ravitsemusalan oppilaitoksen antamaa anniskelupassia sekä vähintään kahden vuoden päätoimista työskentelyä anniskelussa. 




Mojito -ohje

10 kpl mintunlehtiä

2 tl ruokosokeria
1 lime
4 cl vaaleaa rommia
6 cl soodavettä
Jäämurskaa
Highball -lasi

1. Aseta mintunlehdet, sokeri sekä limelohkot lasiin.
2. Murskaa nämä kevyesti murskaimella. Yritä säilyttää mintunlehdet mahdollisimman ehjinä.
3. Kaada rommi lasiin.
4. Sekoita voimakkaasti.
5. Täytä lasi jäämurskalla.
6. Lisää soodavesi.

http://www.shotti.fi/resepti/mojito/

Lähteet
Alkoholilaki. 8.12.1994/1143. Finlex. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941143Alkoholisäädöstö, 2004. Koonnut Kari Paaso. Restamark OyAlkoholi, Valvira. 2015. http://www.valvira.fi/alkoholi Anniskeluluvat, Aluehallintovirasto. 2015. https://www.avi.fi/web/avi/anniskeluluvat Vastaava hoitaja, Aluehallintovirasto. 2015. https://www.avi.fi/web/avi/vastaava-hoitaja Anniskelun neljännesvuosi-ilmoitus. 2015. Valvira. http://www.valvira.fi/alkoholi/anniskelu/anniskelun_neljannesvuosi-ilmoitus Anniskelupaikka. Aluehallintovirasto. 2013. https://www.avi.fi/web/avi/anniskelupaikka Omavalvonta. Aluehallintovirasto. 2013. https://www.avi.fi/web/avi/omavalvontaAnniskelu, Valvira. 2015. http://www.valvira.fi/alkoholi/anniskelu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti