Laatu ja turvallisuus esimiehen vastuulla

Laatu ja turvallisuus esimiehen vastuulla

torstai 11. helmikuuta 2016

Ergonomia restonomin toimintaympäristössä

Ihmiselle sopimaton tekniikka ja toiminta aiheuttavat monenlaisia ongelmia. Ongelmia voivat olla esimerkiksi viihtymättömyys, tehottomuus, virheet, toimintahäiriöt, terveyshaitat ja onnettomuudet. Ergonomia ilmenee suunnittelun periaatteena ja ohjeina. Suunnittelumenetelmien ja kehittämistapojen tarkoituksena on muokata järjestelmät, laitteet, työtehtävät, työjärjestelyt ja ympäristöt käyttäjilleen sopiviksi. Lyhyesti sanottuna ergonomia on tekniikan ja toiminnan sovittamista ihmisille.  

 

Ihmisten toimintaa tarkkailemalla ja hänen käsityksiään selvittämällä voidaan havaita puutteet toiminnassa ja ympäristössä. Näiden perusteella muodostetaan inhimilliset tavoitteet toiminnan ja ympäristön suunnittelulle. Ennen ihmiset rakensivat välineensä ja ympäristönsä itselleen, jolloin he itse olivat suunnittelun mittapuuna.  
Ergonomian soveltamisen tavoitteita ovat tekniikan ja ihmisen yhteistoiminnan tehokkuus, laatu ja häiriöttömyys sekä ihmisen turvallisuus, terveys, hyvinvointi ja kehittyminen. Ergonomian myönteiset vaikutukset voivat olla välittömästi todettavia ja koettavia. Ne ilmenevät lisääntyneenä hyvinvointina ja tuotannon tehostumisena. Liiallinen kuormitus on haitallista elimistölle, mutta haittoja voi syntyä myös liian vähäisen kuormituksen seurauksena. Liiallinen lihaskuormitus voi aiheuttaa ylikuormittumista ja väsymystä ja hidastaa elimistön palautumista kuormitustilanteen jälkeen. Se voi aiheuttaa myös suoranaisia vaurioita lihaksissa ja muissa rakenteissa ja johtaa rasitussairauksiin. Liian vähäinen kuormitus puolestaan ei synnytä riittävästi tarvittavia kasvuärsykkeitä kudoksille, minkä seurauksena ne heikkenevät ja niiden kuormituksen sietokyky alenee. Yli- ja alikuormituksen väliin jää optimaalisen kuormituksen alue. Sopiva kuormitus vähentää vaurioitumisen riskiä sekä vahvistaa elimistöä ja sopeuttaa sitä työn toimintaympäristön vaatimuksiin.  

 

Työperäiset sairaudet ja ammattitaudit 

Elintarviketeollisuuden työntekijöillä on lähes kuusinkertainen riski saada rasitusvamma kuin kaikissa töissä keskimäärin. Toistotyön aiheuttamat rasitussairaudet ovat pääosin jännetupentulehduksia ja tenniskyynärpäitä. Jännetupentulehdus on jännetupen tai jännettä ympäröivän jännekalvon tulehdus. Tenniskyynärpää tarkoittaa olkaluun sivunastan tulehdusta.  

Työjalkineet 

Hyvät työjalkineet ovat tukevat ja napakasti kiinnittyvät, myös pohjan tulee olla liukumaton. Päällysmateriaalina käytetään pehmeää ja hyvää nahkaa, joka imee ja haihduttaa kosteutta sekä mukautuu jalan muotoon. Kengän kärjessä tulee olla tarpeeksi korkeutta ja leveyttä, joka mahdollistaa jalan luonnollisen asennon.  

Ergonomia, Launus&Lehtelä 2011
http://www.ttl.fi/fi/tyoterveyshuolto/ammattitaudit/tavallisimpia_ammattitauteja/jannetupentulehdus/Sivut/default.aspx

http://www.ttl.fi/fi/tyoterveyshuolto/ammattitaudit/tavallisimpia_ammattitauteja/Tenniskyynarpaa/Sivut/default.aspx
http://www.tyoturva.fi/files/1312/Elintarvikealan_ergonomiaa_kalvot_Yhteensopivuustila_.pdf
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti