Laatu ja turvallisuus esimiehen vastuulla

Laatu ja turvallisuus esimiehen vastuulla

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Työturvallisuus restonomin toimintaympäristössä


Työnantaja vastaa kaikesta työsuojelusta työpaikalla. Lain mukaan työnantaja on velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnista työpaikalla. Työnantajan tehtäviin kuuluu työssä esiintyvien vaarojen ehkäisy, tiedottaminen ja kouluttaminen sekä tarvittavien järjestelyjen ja keinojen tarjoaminen. Työnantajan on perehdytettävä työntekijänsä työpaikan oloihin ja oikeisiin työmenetelmiin sekä turvallisuusmääräyksiin. Työnantaja laatii myös lakisääteisen toimintasuunnitelman työpaikan työsuojelua varten. Työn vaaroja on tarkkailtava jatkuvasti ja riskit on minivoitava. Työntekijä puolestaan noudattaa määräyksiä ja ilmoittaa havaitsemistaan puutteista esimiehelleen tai työsuojeluvaltuutetulle.

Kuvahaun tulos haulle työturvallisuus ravintola
kuva täältä

Työsuojelu ja työturvallisuuslaki


Työturvallisuuslain tarkoituksena on työntekijöiden työkyvyn turvaamiseksi ja ylläpitämiseksi parantaa työympäristöä ja olosuhteita sekä ennalta ehkäistä ja torjua tapaturmia, ammattitauteja ja muita työstä johtuvia terveyden haittoja. Lain mukaan terveydellä tarkoitetaan sekä fyysistä että henkistä terveyttä.

Työnantaja on lain mukaan velvollinen huolehtimaan työntekijän turvallisuudesta ja terveellisyydestä työssä. Työnantajan velvollisuudet kuuluvat hyvään turvallisuuskulttuuriin ja niitä edellyttää työsuojeluviranomaisten käytännön valvonta. Työnantajan velvollisuuksiin liittyy myös se, että työnantajan sijainen on hyvin perehdytetty tehtäviinsä ja että hänen toimivaltuutensa riittävät työsuojeluasioiden järjestämiseen. Sijaisen tehtävä tulee määritellä tarkasti ja hänellä täytyy olla riittävästi pätevyyttä hoitamaan tehtävänsä.

Työnantajan tulee järjestelmällisesti selvittää ja tunnistaa työpaikan haitta- ja vaaratekijät, sekä mahdollisuuksien mukaan poistaa tai pienentää niitä. Työnantajan tulee myös arvioida jäljelle jäävien tekijöiden merkitys työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle ja päättää tarpeellisista jäljelle jäävien vaara- ja haittatekijöiden toimenpiteistä. Uuden työntekohaitan ilmetessä, on työnantajan tai tämän sijaisen ryhdyttävä käytettävissä olevin keinoin korjaamaan ongelmaa.
Työssä johon liittyy väkivaltainen uhka, on työ ja olosuhteet järjestettävä siten, että väkivaltatilanteet voidaan ehkäistä ennakkoon.

Työnantaja nimeää työpaikalleen työsuojelupäällikön, joka voi olla myös työnantaja itse. Työsuojelupäällikkö toimii työsuojeluvaltuutetun esimiehenä. Työsuojelupäällikkö on taloudellisessa vastuussa työantajalle. Työntekijät valitsevat joukostaan työsuojeluvaltuutetun sekä kaksi varavaltuutettua. Lain mukaan valtuutettu on valittava, jos työpaikalla on vähintään 10 työntekijää. Kun työpaikalla on vähintään 20 työntekijää, valitaan työpaikalle työnantajan, työntekijöiden ja toimihenkilöiden edustajista työsuojelutoimikunta. Toimikunnan tehtävä on edistää työpaikan turvallisuutta. Jos useat eri yritykset toimivat samassa työpaikassa on työnantajien oltava yhteistyössä turvallisuus-, terveys- ja työhygieniasäännösten soveltamisessa ja sovitettava yhteen työhön liittyvien vaarojen suojelu- ja ehkäisytoimenpiteet toimintaansa. Lisäksi heidän on tiedotettava toisilleen ja asianomaisille työntekijöille tai näiden edustajille näistä vaaroista.

Työnantajan velvollisuutena on järjestää lakisääteinen työterveyshuolto työntekijöille. Työterveyshuollon voi järjestää terveyskeskuksissa, yksityisellä lääkäriasemalla tai perustamalla oma terveysasema.

Suojaimet



Työnantajan tai työsuojelupäällikön vastuulla on varmistaa, että työntekijöillä on tarvittavat henkilökohtaiset suojaimet ja että he osaavat käyttää niitä. Kunnollisten työvaatteiden ja työhön tarkoitettujen kenkien lisäksi Henkilökohtaisiin suojaimiin tulee kiinnittää huomiota kun työskennellään esim. pesuaineiden tai kuumien tavaroiden lähellä. Ihon ja silmien suojaamiseen tulee olla kunnolliset ja ehjät välineet jokaiselle työntekijälle. Melu on myös otettava huomioon keittiötyössä ja tarvittaessa työntekijä voi pyytää kuulosuojaimia työnantajalta. Työntekijällä on oikeus kieltäytyä työstä, jos asianmukaisia suojaimia ei ole saatavilla.

Lähteet
Hotelli-, ravintola- ja catering-ala. 2014. Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto. https://osha.europa.eu/fi/sector/horeca
Työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen edistämiseksi työssä. 2014. Aluehallintovirasto http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31989L0391:FI:HTML
Turvallisuusosaamisen kehittäminen catering-alan oppimisympäristöissä. 2013. Opinnäytetyö Saarelainen Marjaana. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/61405/Saarelainen_Marjaana.pdf?sequence=1

http://www.tyoturva.fi/files/1196/Tyoturvalaki_suomi.pdf

1 kommentti:

  1. Työturvallisuus on varmasti tärkeä osa restonomin työtä. Kaverini tekee ammattikeittiöiden vikakorjauksia, ja hän kertoikin, että varsinkin keittiölaitteiden turvallisuuden kanssa saa olla tarkkana. Työnantajalla on todellakin suuri vastuu työntekijöiden työturvallisuudesta. https://www.r-plus.fi/huoltopalvelu

    VastaaPoista