Työnantaja vastaa kaikesta
työsuojelusta työpaikalla. Lain mukaan työnantaja on velvollinen huolehtimaan
työntekijöiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnista työpaikalla. Työnantajan
tehtäviin kuuluu työssä esiintyvien vaarojen ehkäisy, tiedottaminen ja kouluttaminen
sekä tarvittavien järjestelyjen ja keinojen tarjoaminen. Työnantajan on
perehdytettävä työntekijänsä työpaikan oloihin ja oikeisiin työmenetelmiin sekä
turvallisuusmääräyksiin. Työnantaja laatii myös lakisääteisen
toimintasuunnitelman työpaikan työsuojelua varten. Työn vaaroja on tarkkailtava
jatkuvasti ja riskit on minivoitava. Työntekijä puolestaan noudattaa määräyksiä
ja ilmoittaa havaitsemistaan puutteista esimiehelleen tai
työsuojeluvaltuutetulle.

kuva täältä
kuva täältä
Työsuojelu ja työturvallisuuslaki
Työturvallisuuslain tarkoituksena on työntekijöiden työkyvyn turvaamiseksi ja
ylläpitämiseksi parantaa työympäristöä ja olosuhteita sekä ennalta ehkäistä ja
torjua tapaturmia, ammattitauteja ja muita työstä johtuvia terveyden haittoja.
Lain mukaan terveydellä tarkoitetaan sekä fyysistä että henkistä terveyttä.
Työnantaja on lain mukaan
velvollinen huolehtimaan työntekijän turvallisuudesta ja terveellisyydestä
työssä. Työnantajan velvollisuudet kuuluvat hyvään turvallisuuskulttuuriin ja
niitä edellyttää työsuojeluviranomaisten käytännön valvonta. Työnantajan
velvollisuuksiin liittyy myös se, että työnantajan sijainen on hyvin
perehdytetty tehtäviinsä ja että hänen toimivaltuutensa riittävät
työsuojeluasioiden järjestämiseen. Sijaisen tehtävä tulee määritellä tarkasti
ja hänellä täytyy olla riittävästi pätevyyttä hoitamaan tehtävänsä.
Työnantajan tulee
järjestelmällisesti selvittää ja tunnistaa työpaikan haitta- ja vaaratekijät,
sekä mahdollisuuksien mukaan poistaa tai pienentää niitä. Työnantajan tulee
myös arvioida jäljelle jäävien tekijöiden merkitys työntekijöiden
turvallisuudelle ja terveydelle ja päättää tarpeellisista jäljelle jäävien
vaara- ja haittatekijöiden toimenpiteistä. Uuden työntekohaitan ilmetessä, on
työnantajan tai tämän sijaisen ryhdyttävä käytettävissä olevin keinoin
korjaamaan ongelmaa.
Työssä johon liittyy
väkivaltainen uhka, on työ ja olosuhteet järjestettävä siten, että
väkivaltatilanteet voidaan ehkäistä ennakkoon.
Työnantaja nimeää työpaikalleen
työsuojelupäällikön, joka voi olla myös työnantaja itse. Työsuojelupäällikkö
toimii työsuojeluvaltuutetun esimiehenä. Työsuojelupäällikkö on taloudellisessa
vastuussa työantajalle. Työntekijät valitsevat joukostaan työsuojeluvaltuutetun
sekä kaksi varavaltuutettua. Lain mukaan valtuutettu on valittava, jos työpaikalla
on vähintään 10 työntekijää. Kun työpaikalla on vähintään 20 työntekijää,
valitaan työpaikalle työnantajan, työntekijöiden ja toimihenkilöiden
edustajista työsuojelutoimikunta. Toimikunnan tehtävä on edistää työpaikan
turvallisuutta. Jos useat eri yritykset toimivat samassa työpaikassa on
työnantajien oltava yhteistyössä turvallisuus-, terveys- ja
työhygieniasäännösten soveltamisessa ja sovitettava yhteen työhön liittyvien
vaarojen suojelu- ja ehkäisytoimenpiteet toimintaansa. Lisäksi heidän on tiedotettava
toisilleen ja asianomaisille työntekijöille tai näiden edustajille näistä
vaaroista.
Työnantajan velvollisuutena on
järjestää lakisääteinen työterveyshuolto työntekijöille. Työterveyshuollon voi
järjestää terveyskeskuksissa, yksityisellä lääkäriasemalla tai perustamalla oma
terveysasema.
Suojaimet
Työnantajan tai
työsuojelupäällikön vastuulla on varmistaa, että työntekijöillä on tarvittavat
henkilökohtaiset suojaimet ja että he osaavat käyttää niitä. Kunnollisten
työvaatteiden ja työhön tarkoitettujen kenkien lisäksi Henkilökohtaisiin
suojaimiin tulee kiinnittää huomiota kun työskennellään esim. pesuaineiden tai
kuumien tavaroiden lähellä. Ihon ja silmien suojaamiseen tulee olla
kunnolliset ja ehjät välineet jokaiselle työntekijälle. Melu on myös
otettava huomioon keittiötyössä ja tarvittaessa työntekijä voi pyytää
kuulosuojaimia työnantajalta. Työntekijällä on oikeus kieltäytyä työstä, jos
asianmukaisia suojaimia ei ole saatavilla.
Lähteet
Hotelli-, ravintola- ja catering-ala. 2014. Euroopan työterveys-
ja työturvallisuusvirasto. https://osha.europa.eu/fi/sector/horeca
Työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen
edistämiseksi työssä. 2014. Aluehallintovirasto http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31989L0391:FI:HTML
Turvallisuusosaamisen kehittäminen catering-alan
oppimisympäristöissä. 2013. Opinnäytetyö Saarelainen Marjaana. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/61405/Saarelainen_Marjaana.pdf?sequence=1
http://www.tyoturva.fi/files/1196/Tyoturvalaki_suomi.pdf
Työturvallisuus on varmasti tärkeä osa restonomin työtä. Kaverini tekee ammattikeittiöiden vikakorjauksia, ja hän kertoikin, että varsinkin keittiölaitteiden turvallisuuden kanssa saa olla tarkkana. Työnantajalla on todellakin suuri vastuu työntekijöiden työturvallisuudesta. https://www.r-plus.fi/huoltopalvelu
VastaaPoista